Parkeren aan zee

Waar moet je zeker op letten?

  • Neem je blauwe parkeerkaart mee als je vertrekt
  • Kijk naar de borden die staan aan de straten: staat er betalend? Dan moet je zeker betalen. Staat en het icoontje van de parkeerkaart? Leg dan je parkeerkaart in de wagen, dan mag je voor een bepaalde tijd parkeren op die plaats. Afhankelijk van de gemeente kan dit een half uur tot 4 uur zijn. LET OP! In sommige gemeenten staat dit bord aan het begin van de zone en niet aan het begin van elke straat.
  • Laat geen belangrijke spullen in de auto liggen als je geparkeerd bent.
  • Als je naar Zeebrugge gaat, heb je geluk: hier kun je namelijk zo goed als overal gratis parkeren!

Voorbehouden plaatsen?

In Knokke, Blankenberge, De Haan, Koksijde, Oostende en Bredene kun je gratis en zonder beperking van parkeertijdsduur parkeren op zowel voorbehouden als niet-voorbehouden plaatsen. Kijk wel even na in welke zones deze regeling geld, soms mag je maar beperkt parkeren in de zogenaamde rode zones.

In De Panne en Nieuwpoort moet je wel een parkeerticket nemen als je met een parkeerkaart voor mindervaliden op een niet-voorbehouden plaats parkeert.

In Middelkerke zijn de voorbehouden plaatsen in de betalende zone niet gratis en moet je dus een parkeerticket kopen.

Wat zijn de boetes/retributies?

Deze zijn anders van kustgemeente tot kustgemeente, maar je krijgt een boete als:

  • Je langer dan de toegestane/betaalde tijd parkeert
  • Je geen geldig parkeerticket/parkeerkaart achter je voorruit plaatst

De retributies gaan van € 20,00 tot € 30,00 en dienen binnen een bepaalde tijdsperiode betaald te worden.

Zijn er vakantieformules?

Sommige gemeenten hebben een formule voor dag- of verblijfstoeristen zodat parkeren aan de kust nog makkelijker zal zijn. Hieronder heb je een kort overzichtje.

Knokke

Je kan als verblijfstoerist aan zee een vakantieabonnement aanvragen voor juli en augustus. Dit abonnement kost €35,00 per week en je kan ermee parkeren in de groene zone. Je kunt deze aanvragen in de Parkingshop van Knokke. 

Bredene

In Bredene kun je een parkeerabonnement kopen om zo te kunnen parkeren op betalende parkings. Voor verblijfstoeristen is er geen aparte formule, maar als je een week naar Bredene gaat kun je een weekkaart voor €20,00 aanvragen (gelding voor 7 opeenvolgende dagen). Je kunt de kaart kopen in het gemeentehuis of in het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys. 

Oostende

Voor € 3,00 per dag kun je op de Strandparking in Oostende parkeren, wel enkel tijdens de zomervakantie. Deze parking ligt dichtbij het station van Oostende, dus een aansluiting met de Kusttram heb je altijd!

Middelkerke

Bij de ondergrondse parking Middelkerke Centrum kun je de ‘Weekendje Weg’ formule gebruiken: nadat je de parking binnenrijdt en parkeert, steek je je ticket in de bataalautomaat en kies je het tarief ‘Weekendje Weg’. De automaat geeft je dan een tweede parkeerbiljet waarmee je het hele weekend onbeperkt in en uit de parking kan rijden. Dit biljet kost € 12,00 en is geldig van vrijdagmiddag om 12:00 tot maandagmiddag 12:00. 

Nieuwpoort

Als je in een tijdspanne van 2 maanden meerdere keren naar Nieuwpoort gaat, kun je een krasbeurtenkaart kopen waarmee je maximum 15 vrij te kiezen dagen in de groene en groen gearceerde zone kunt parkeren.

Als je een week naar Nieuwpoort gaat, kun je aan de automaat een biljet kopen waarmee je maximum 7 opeenvolgende dagen mag parkeren in de groene en groen gearceerde zone.

De Panne

Een echte vakantieformule is het niet, maar voor €9,00 kun je je parkeren op de Park & Ride parking in de buurt van het trein- en tramstation van De Panne én met de tram naar De Panne reizen en terug. Het ticket is trouwens geldig voor alle inzittenden.